România s-a făcut din nou de râs în Europa. Până și la acest capitol suntem pe ultimul loc

de: Ozana Mazilu
31 03. 2022

România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană la competențele digitale de bază în rândul locuitorilor țării. Acest lucru se reflectă în cifre: 28% dintre persoanele cu vârsta între 16 și 74 de ani aveau, în 2021, cel puțin competențe digitale de bază, conform datelor publicate de Eurostat.

În comparație, 54% dintre locuitorii Uniunii Europene cu vârsta între 16 și 74 de ani aveau în 2021 cel puțin competențe digitale de bază. La polul opus, Finlanda și Țările de Jos sunt pe primele locuri în UE – aici, 79% dintre persoanele cu vârsta între 16 și 74 de ani din cele două state aveau cel puțin competențe digitale de bază. Apoi, la coada clasamentului sunt Polonia (43%), Bulgaria (31%) și România (28%).

Sursa: Eurostat

Ca referință, în luna martie a anului trecut, Comisia Europeană și-a prezentat viziunea și perspectivele pentru transformarea digitală a Europei până în 2030. Comisia a propus o „busolă pentru dimensiunea digitală” a UE, care se articulează în jurul a patru puncte cardinale: competențe, infrastructuri digitale sigure și durabile, transformarea digitală a întreprinderilor și digitalizarea serviciilor publice. În ceea ce privește competențele, „busola pentru dimensiunea digitală” prevede că minimum 80% din populație să dețină cel puțin competențe digitale de bază în 2030.

România nu mai are nici cel mai rapid net

Așadar, când vine vorba de competențe digitale, stăm destul de slab, chiar dacă smartphone-urile sunt omniprezente și lumea folosește tehnologia peste tot. Mai mult, România s-a clasat, timp de mulți ani, în topul țărilor cu cea mai bună viteză la internet, fapt care a reprezentat motiv de mândrie națională. De altfel, se poate spune că, până acum ceva vreme eram indiviați de multe țări mult mai civilizate.

Lucrul acesta pare să schimbe, iar România suferă de o alunecare vertiginoasă în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume. Cu toate că momondo.ro ne-a inclus în topul națiunilor cu cel mai bun internet din lume, fiind luată în calcul viteza de reacție a acestuia, țara noastră începe să-și piardă din „strălucire”, internetul fiind, pe zi ce trece, tot mai slab.